Projekt edukacyjny „Gotować każdy może”
koordynator:
Monika Przymusińska
opiekunowie:
Karolina Wasik, Natalia Sikorska
Cele projektu:
- zainteresowanie uczniów kuchnią i kulturą żywienia
- kształtowanie umiejętności przygotowania i estetycznego podawania posiłków
- rozwijanie estetyki kulinarnej
- zwiększenie samodzielności uczniów w zakresie umiejętności kulinarnych
- poznanie i doskonalenie zasad zachowania się w restauracji
- nauka zaradności oraz umiejętności funkcjonowania w rówieśniczej grupie zadaniowej przez nabycie przez uczniów nawyku współpracy i wzajemnej pomocy w trakcie realizowania wspólnego celu, jakim jest gotowanie
- wdrażanie do przestrzegania zasad BHP –zapoznanie z zasadami bezpiecznego użytkowania urządzeń elektrycznych w kuchni oraz utrzymywanie higieny na stanowisku pracy
- podtrzymywanie i rozwój umiejętności manualnych poprzez nauczenie uczniów podstawowych technik kulinarnych np. krojenie
- zdobycie umiejętności przygotowania prostych potraw oraz odpowiedniego przygotowania składników potrzebnych do ich sporządzenia
- kształtowanie poczucia sprawstwa, twórczego działania
- stymulacja zapachowo – dotykowa, uwrażliwianie na bodźce, poznanie nowych smaków i zapachów (różne przyprawy)
- nauka nakrywania oraz dekorowania stołu
- rozwijanie mowy i bogacenie słownictwa
- wdrażanie rodziców do współpracy
Przebieg projektu:
Zajęcia wprowadzające:
- zapoznanie uczniów z tematem i przebiegiem projektu
- przypomnienie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni, zagrożenia
- wykonanie pracy plastycznej – fartuch
Zajęcia praktyczne – kulinarne:
- gotowanie potraw i pieczenie ciast wg przygotowanych instrukcji w formie słowno – obrazkowej
Wyjście do restauracji Klubowa:
- restauracja od kuchni (kuchnia, zaplecze, pomieszczenia gospodarcze, pracownicy)
- warsztaty – dekoracja stołu
- podano do stołu – dobre maniery podczas spożywania posiłku w restauracji
Warsztaty kulinarne z udziałem rodziców uczestników projektu:
- wspólne pieczenie ciastek i ich ozdabianie
- czynności porządkowe
- nakrywanie i dekoracja stołu (nauka składania serwetek)
- wspólna degustacja przy kawie i herbacie
Podsumowanie projektu:
- podziękowanie uczniom za udział w projekcie
- wręczenie upominków i autorskich książek kucharskich